UsŇāugi cateringowe mogńÖ mieńá zr√≥Ňľnicowany charakter. Restauracja moŇľe prowadzińá catering jako dodatkowńÖ usŇāugńô ŇõwiadczonńÖ mińôdzy innymi dla klient√≥w firmowych. Catering moŇľe przybrańá formńô ŇõniadaniowńÖ, tj. firma cateringowa bńôdzie oferowaŇāa dowoŇľenie pod wskazany przez klient√≥w adres kanapki do firm, urzńôd√≥w, instytucji, czy szk√≥Ňā i przedszkoli. W takiej postaci catering moŇľe byńá znakomitym pomysŇāem na biznes, kt√≥ry na dodatek nie bńôdzie wymagaŇā podejmowania zbyt duŇľych inwestycji. Jak rozpoczńÖńá prowadzenie wŇāasnej firmy oferujńÖcej catering Ňõniadaniowy?
Jak zaczńÖńá?
Klasycznie, przy otwieraniu dziaŇāalnoŇõci gospodarczej, w tym cateringowej, naleŇľy zarejestrowańá swojńÖ firmńô w Centralnej Ewidencji i Informacji o DziaŇāalnoŇõci Gospodarczej, podajńÖc we wniosku CEIDG-1 wŇāaŇõciwe kody PKD (Polskiej Klasyfikacji DziaŇāalnoŇõci). Po uzyskaniu numeru REGON i NIP oraz zarejestrowaniu sińô w ZUS jako pŇāatnik i ubezpieczony, przedsińôbiorca moŇľe rozpoczynańá prowadzenie dziaŇāalnoŇõci.
Do tego celu bńôdzie wymagaŇā odpowiedniego lokalu, w kt√≥rym bńôdzie przygotowywaŇā kanapki na catering Ňõniadaniowy. Zwykle nie ma moŇľliwoŇõci, aby przygotowywańá kanapki w domowej kuchni, bowiem takie miejsce w przypadku prowadzenia dziaŇāalnoŇõci gospodarczej cateringowej musi ŇõciŇõle speŇāniańá wymagania SANEPID-u dotyczńÖce pracy z ŇľywnoŇõcińÖ.
Lokal do przygotowywania kanapek i innych produkt√≥w w ramach cateringu Ňõniadaniowego, musi speŇāniańá najwyŇľsze wymagania higieniczne. Pracownicy powinni pracowańá w rńôkawiczkach i muszńÖ mieńá koniecznie aktualnńÖ ksińÖŇľeczkńô sanepidowskńÖ. Firmńô naleŇľy wyposaŇľyńá w blaty robocze, noŇľe, deski, krajalnice i inne, podobne kuchenne urzńÖdzenia czy sprzńôty.
Liczy sińô jakoŇõńá
Na rynku na pewno nie brakuje firm i restauracji serwujńÖcych Ňõniadania klientom. Niemniej, catering ma nad nimi tńÖ wyŇľszoŇõńá, Ňľe jest dowoŇľony bezpoŇõrednio do klienta. Firma cateringowa powinna wyr√≥Ňľniańá sińô na tle konkurent√≥w przede wszystkim jakoŇõcińÖ kanapek. MuszńÖ byńá przygotowywane ze ŇõwieŇľego pieczywa – jasnego i ciemnego, do wyboru dla klient√≥w, buŇāek czy chleba, ŇõwieŇľych warzyw, wńôdlin i ser√≥w. Powinny to byńá kanapki jarskie i mińôsne, aby zwińôkszyńá ich r√≥ŇľnorodnoŇõńá i tym samym pozyskańá wińôkszńÖ liczbńô potencjalnych klient√≥w. Ofertńô z czasem moŇľna poszerzyńá o wŇāasnorńôcznie wypiekane buŇāki sŇāodkie i pńÖczki, chońá do tego celu bńôdzie trzeba zakupińá nowe urzńÖdzenia i sprzńôty do cateringowej kuchni.
Jak pozyskiwańá klient√≥w?
Aby biznes polegajńÖcy na usŇāugach cateringu Ňõniadaniowego m√≥gŇā dobrze prosperowańá, potrzebny bńôdzie szereg dziaŇāaŇĄ marketingowych. W pierwszej kolejnoŇõci moŇľna zaoferowańá takie usŇāugi firmom z najbliŇľszej okolicy. W tym celu moŇľna urzńÖdzińá promocjńô i odwiedzińá osobiŇõcie takie przedsińôbiorstwa, instytucje czy urzńôdy. Za darmo zaoferujmy kanapki – byńá moŇľe w mniejszej wielkoŇõci, kt√≥re pozwolńÖ potencjalnym klientom sprawdzińá, czy bńôdńÖ im spakowaŇāy. JeŇõli zawińÖŇľemy trwaŇāńÖ wsp√≥Ňāpracńô z barem czy sklepikiem w szkoŇāach, urzńôdach, instytucjach czy w duŇľych firmach, bńôdziemy mogli prowadzińá stabilnńÖ dziaŇāalnoŇõńá i rozwijańá jńÖ na nowe rynki zbytu.
UsŇāugi cateringu Ňõniadaniowego moŇľemy promowańá za pomocńÖ ulotek, plakat√≥w, a przede wszystkim poprzez prostńÖ stronńô internetowńÖ. Koszt jej stworzenia nie powinien byńá wysoki – wyniesie okoŇāo 1000 zŇā.
PomysŇā na biznes Strona z pomysŇāami na wŇāasny biznes